Rola sodu w organizmie

Sód jest bardzo ważnym makroelementem w diecie człowieka, ponieważ bierze udział w wielu procesach fizjologicznych. Sód wpływa na gospodarkę wodną organizmu, na równowagę kwasowo-zasadową, reguluje ciśnienie krwi, umożliwia transport aminokwasów i węglowodanów do komórek, wpływa na przenoszenie impulsów nerwowych przez błony komórkowe. Z tego krótkiego i niepełnego wyliczenia widać wyraźnie, że niedobór sodu w organizmie grozi poważnymi konsekwencjami m.in. zaburzenia pracy serca, nudności, wymioty, zaburzenia orientacji, skurcze mięśni.

sól w potrawach

Niedobór sodu współcześnie to rzadkie zjawisko, ponieważ w konserwowanej żywności sól jest powszechnie stosowana, podobnie w słonych przekąskach. Grozi nam raczej nadmiar sodu powodowany jej nadmiernym spożyciem, chociaż oczywiście są również przyczyny spowodowane innymi chorobami. Nadmiar sodu powoduje osłabienie mięśni, rozdrażnienie, nudności, bóle głowy i wiele innych mniejszych dolegliwości. Najpoważniejszym skutkiem nadmiaru sodu jest rozwój nadciśnienia tętniczego, który nieleczony w dłuższej perspektywie prowadzi do zawału serca albo do udaru mózgu. Więcej  – https://portaldlazdrowia.pl/sod-w-organizmie/.